Cresterea economica, expansiunea cererii, castigurile din plasamente pe piata valutara, intr-o tara care-si compenseaza inflatia cu dobanzi mari la depozite si intarirea leului, au adus bancilor romanesti profituri peste media europeana in prima jumatate a acestui an.
Cu o crestere economica de 6% in cel de-al doilea trimestru al anului, Romania devanseaza cu 2% media din toate celelalte tari ale Europei Centrale si de Est (CEE).
Bancile o duc din ce in ce mai bine, raportand cel putin o dublare a profitului, in unele cazuri acesta depasind 400% in primele sase luni ale anului, in comparatie cu rezultatele aceleiasi perioade a anului trecut. Nu e de mirare de ce bancile straine se imbulzesc sa prinda un loc pe aceasta piata, lucru vizibil in batalia pentru BCR sau CEC.
Cu un profit net la jumatatea anului de circa 130 milioane de euro, Banca Comerciala Romana a depasit cu mult profitul cumulat al primelor trei mari banci care o secondeaza, conform unor surse.
Cea mai mare banca din Romania, BCR, a inregistrat anul trecut o "crestere spectaculoasa a profitului net la nivel consolidat de 112%, pana la 161 milioane de euro" in 2004, comparativ cu 2003, mentioneaza presedintele executiv Nicolae Danila in raportul financiar anual.
Daca banca va continua in acelasi ritm pana la sfarsitul anului, cresterea profitului pentru 2005 ar putea fi de peste 220% (mai mult decat triplu).
Rezultatele financiare remarcabile ale tuturor bancilor, care au inregistrat profituri nete cel putin duble in mare majoritate, se datoreaza in primul rand exploziei creditarii persoanelor fizice. Aceasta s-a datorat la randu-i scaderii dobanzilor pentru imprumuturi atat in lei, cat si in valuta, pe fondul aprecierii monedei nationale.
Romania este cea mai profitabila tara din sistemul bancar al Europei Centrale si de