Circa 90% dintre oamenii peste 40 de ani au probleme cu picioarele. Motivul: lipsa miscarii, statul mult pe scaun, tocurile inalte. Membrele deformate ajung tot mai des in salile de operatie. Va propunem o alternativa mai buna: prevenirea. Fizica si (ultima noutate) mentala.
Se apreciaza ca 90% dintre persoanele trecute de 40 de ani au probleme cu labele picioarelor. Specialistii considera ca vina o poarta statul indelungat in picioare sau pe scaun, incaltamintea mult prea stramta si cu tocuri prea inalte, precum si lipsa exercitiului fizic. Perspectivele sunt pesimiste: medicii recomanda tot mai frecvent corectarea deformarilor dureroase ale piciorului prin interventii chirurgicale. Si, de multe ori, iau prea repede hotararea de a folosi bisturiul. Iata de ce e bine sa apelam la strategii profilactice, lipsite de riscuri, care ne pot salva de la operatie.
1. Degete In Evantai,
O Problema A Femeilor Elegante
E o problema a femeilor care poarta tocuri foarte inalte. In cazul acesta, greutatea corpului nu este repartizata uniform pe intreaga suprafata a talpii, presiunea prea mare la baza degetelor aplatizeaza cu timpul bolta transversala, resorturile elastice de protectie a structurii osoase sunt desfiintate, astfel ca apasarea in timpul mersului si al statului in picioare se exercita direct asupra oaselor metatarsiene. In consecinta, partea anterioara a labei piciorului devine mai lata, degetele se departeaza din ce in ce mai mult unul de altul, rasfirandu-se ca palele unui evantai.
Ce se poate face mental?
Cu cat degetele sunt mai distantate, cu atat mai accentuata este si tendinta lor de a se contracta. Totodata, se observa deseori la persoana respectiva o respiratie superficiala, ca si dificultatea generala de a se relaxa. Se recomanda exercitii cat mai frecvente de respiratie completa (cu abdomen) si re