Romania a semnat, joi, un acord interguvernamental cu Irakul pentru plata datoriei tarii arabe, prin care se va obtine recuperarea a cel putin 977 milioane de dolari, in maximum 23 de ani, a declarat Dragos Neacsu, secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice. "Partea irakiana a recunoscut o datorie de 2,5 miliarde de dolari, din care 1,66 miliarde dolari reprezinta principalul datoriei si peste 800 de milioane de dolari sunt dobanzile penalizatoare. Am gasit o formula, pe baza deciziilor Clubului de la Paris, prin care suma finala recuperata se va ridica la cel putin 977 milioane de dolari", a explicat Neacsu. "Ultima cifra data de la inceputul anilor '90, inainte de razboiul din Golf si de blocarea datoriilor catre toti creditorii, si se ridica la 1,2 miliarde de dolari. Acesta a fost efortul cel mai mare, sa reusim sa punctam o valoare recunoscuta de 2.523 de milioane de dolari", a precizat, pentru "Curierul National", Dragos Neacsu.
Datorii de 125 de miliarde de dolari, la un buget de 54 de miliarde de dolari
"Sunt unii care cred ca daca se duc ei in Irak recupereaza 2,5 miliarde. Sa fim seriosi, Irakul are datorii totale de peste 125 de miliarde de dolari, raportate la un buget de circa 54 de miliarde de dolari, astfel incat puterea lor de returnare este foarte scazuta", a precizat Neacsu.
Conform secretarului de stat, rata de recuperare a creantelor irakiene pe piata secundara este de 5-12%, in urma presiunilor G8 pentru ca datoriile sa fie sterse.
Banii recuperati vor fi alocati, integral, Fondului Proprietatea, pentru despagubirea fostilor proprietari. Conform secretarului de stat, se vor efectua plati de aproximativ 40-50 de milioane de dolari, anual, catre administratorul fondului.
"Au aparut, deja, primele surse de finantare, fie pe creante, fie pe clearing, si urmeaza vanzarile de actiuni. Toate acestea vo