Dosarul privind fraudarea alegerilor generale din toamna anului trecut a creat un adevarat cutremur in Justitia romana, dupa ce Procurorul General al Romaniei, Ilie Botos, a dispus retragerea dosarului procurorului anchetator, Viorica Stoica. Botos a invocat ca motiv pentru gestul sau modul de lucru al procurorului, precizand totodata ca legea ii permite sa recurga la o astfel de masura.
Gestul procurorului general a condus la declansarea unui conflict intern in cadrul Parchetului General, conflict care ardea mocnit de mai mult timp.
Taberele au fost deja bine stabilite: Botos si sustinatorii sai si procurorul Viorica Stoica, un procuror care afirma ca este fara pata, dar este contrazis de implicarea sa in dosarul "Liberty", in care, printr-o evaziune fiscala, Stefan Riza a cauzat statului roman un prejudiciu de 8.000.000 de milioane de dolari.
Razboiul se da, de fapt, pentru functia detinuta in prezent de Ilie Botos, si asa cum declara chiar Viorica Stoica intr-un comunicat trimis ieri presei: "in batalia pentru supravietuire pot fi folosite orice arme".
Istoria scandalului
Co-presedintii Aliantei DA, Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu au depus, in data de 30 noiembrie 2004, la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, o plangere penala impotriva judecatorului Emil Ghergut, la acea data presedintele Biroului Electoral Central (BEC) si a celorlalti membri ai BEC.
Traian Basescu si Calin Popescu-Tariceanu ii acuzau pe membrii BEC de comiterea infractiunilor prevazute de articolul 108 din legea 373/2004, referitoare la punerea in uz a unui program de calculator cu vicii aparente sau ascunse si de abuz in serviciu impotriva intereselor statului in forma agravanta, fals intelectual, actiuni impotriva ordinii constitutionale, comunicare de informatii false si
asociere in vederea