Un raport al Garzii Financiare Bacau, inaintat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), arata ca mii de metri cubi de cherestea au fost sau sunt in curs de confiscare de la firmele care se ocupa cu exploatarea lemnului. Potrivit comisarilor, dintre societatile verificate, 80 la suta au fost amendate, fiind intocmite 15 sesizari penale.
Documentul Garzii Financiare Bacau indica un adevarat dezastru pe Valea Muntelui in privinta modului de exploatare a lemnului. De cele mai multe ori, administratorii nu au acte de provenienta a masei lemnoase sau nu tin deloc evidenta contabila. In toate cazurile comisarii au constatat ca proprietarii sunt, fie persoane fara responsabilitate juridica, fie nu sunt in tara, iar prejudiciul creat de cele 15 societati pentru care s-au facut sesizari penale se ridica la cel putin de 400 de miliarde de lei. Raportul face referire si la controalele efectuate in ultimul timp din ordinul premierului.
Astfel, din luna aprilie si pana acum, au fost verificate 150 de firme, dintre care 119 au fost amendate cu sume care totalizeaza zeci de miliarde de lei. Si asta nu-i tot. Potrivit documentului, activitatea comisarilor nu se rezuma doar la constatarile de pe teren, ei fiind nevoiti sa faca verificarile actelor financiar-contabile si chiar ale legaturilor comerciale dintre societati daca exista suspiciuni de evaziune fiscala sau de introducere in circuit a unor firme fantoma. In ceea ce priveste confiscarile, comisarii precizeaza ca numai de la doua firme au ridicat, in ultimele zile, peste 7.000 de metri cubi de busteni a caror valoare a fost estimata la 15 miliarde de lei. Nici in acest caz, administratorii nu au acte care sa justifice provenienta masei lemnoase.
Mii de metri cubi de busteni
Unul dintre cazurile cu care s-au confruntat comisarii este cel al firmei Haly Galy SRL din Moinesti. Admini