Bancile au ramas vineri cu doua miliarde de euro in brate (in lei), dupa ce s-au oferit sa-i plaseze la banca centrala. Insa BNR a inchis robinetul cumpararilor de bani mai repede decat se asteptau celelalte institutii bancare, cumparand doar echivalentul a un miliard de euro din cele trei oferite.
Potrivit analistilor, faptul ca BNR lasa bancile sa balteasca in bani este primul semn ca aceasta isi doreste sa vada un razboi al dobanzilor cat mai mici la creditele in lei.
„E normal ca banca centrala sa lase lichiditatea sa balteasca in piata pentru a scadea dobanzile la lei”, explica Bogdan Baltazar, asociat la firma de consultanta BBP si fost presedinte al BRD.
BNR a cumparat de pe piata vineri o cantitate record de lei. Este vorba de 36.000 miliarde lei vechi, echivalentul a peste un miliard de euro. In schimbul leilor, banca centrala s-a angajat sa plateasca bancilor comerciale dobanzi de 8,5%. Adica dobanda oficiala comunicata odata cu trecerea la tintirea directa a inflatiei.
Vechile obiceiuri
De ani buni, bancile comerciale au tot alimentat conturile BNR, in conditii de risc zero, primind in schimb dobanzi mari. „Mai putini lei in circulatie, mai putini bani de cheltuit, riscuri mai mici de crestere a preturilor” a fost principiul dupa care s-a ghidat politica bancii centrale din 1998 incoace.
Insa odata cu trecerea la tintirea directa a inflatiei, sistemul de lucru al BNR se va schimba. Bancile vor fi primele lovite. Practic, nu mai pot miza pe dobanzile mari de la BNR pe care le-au primit pana acum ori de cate ori au avut prea multi bani la dispozitie.
De acum inainte, institutiile de credit vor trebui sa taie banca centrala din randul partenerilor unde puteau depune banii oricand si la dobanzi avantajoase. Si vor fi nevoite sa dea mai multe credite romanilor sau firmelor.