Saptamanalul "L'Express" consacra un editorial schimbarilor - din ratiuni politice - intervenite in pozitia Frantei fata de aderarea la UE a Turciei. Acum, oficial, remarca publicatia amintita, Franta doreste ca Ankara sa recunoasca autoritatile grecilor din Cipru inainte de inceperea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana.
Perplexitate in sanul Uniunii! Dupa Dominique de Villepin, inca un oficial francez, Philippe Douste-Blazy, seful diplomatiei franceze, a confirmat zilele trecute schimbarea radicala a pozitiei Guvernului francez:
"Daca Turcia nu recunoaste legal si in prealabil autoritatile din partea greaca a Ciprului ca singurele reprezentante ale insulei, Franta se va opune inceperii negocierilor de aderare a Ankarei la data stabilita, 3 octombrie".
Autorul comentariului din "L'Express" reaminteste ca, dupa socul referendumului din 29 mai, cand majoritatea francezilor au spus NU Constitutiei UE, premierul francez Dominique de Villepin nu i-a putut lasa rivalului sau, Nicolas Sarkozy, monopolul pozitiei, practic, negative fata de Ankara.
Europenii platesc in momentul de fata pentru aproape un deceniu de amanari in solutionarea crizei cipriote. Integrarea, anul trecut, doar a unei parti a insulei divizate in Uniune, releva autorul comentariului, nu a rezolvat nimic.
Or, se stie ca presedintia franceza a promis Atenei, in 1995, facilitarea aderarii insulei daca inceteaza sa isi exprime veto-ul sau la realizarea unei uniuni vamale intre UE si Turcia. Dar a facilita intrarea insulei in Uniune fara reunificarea ei in prealabil ar insemna un blocaj sigur.
Practic, partea insulei locuita de cipriotii greci - singura interlocutoare legala pentru comunitatea internationala - a respins planul de pace al Natiunilor Unite, acceptat insa de partea de nord a insulei, locuita de ciprioti turci, si s-a