"Romanii trebuie sa capete curaj, sa nu se lase impresionati ca va veni Ue si-i va strivi sub talpile ei noroioase".
Potrivit ultimelor statistici contabilizate de Fundatia Amorces din Franta, consumul de produse alimentare ecologice creste in fiecare an in Uniunea Europeana cu circa 25%. Europa a ajuns sa creada cu tarie in agricultura ecologica. La presiunile organizatiilor neguvernamentale si ale parlamentarilor ecologisti, insasi Comisia Europeana a fost nevoita sa adopte o serie de 21 de masuri vizand dezvoltarea agriculturii organice - masuri care sunt parte a programului de reforma a Pac, prevazuta sa demareze in anul 2006, chiar in tarile din inima Europei. Daca, deocamdata, marii fermieri se opun intoarcerii la agricultura ecologica, fiind obisnuiti sa produca mult si prost, chimizat si subventionat generos de la Bruxelles, se spera ca in 5-7 ani, vor ajunge sa-si abandoneze fermele mamut, atat din lipsa de subventii (incepand cu 2006, mare parte din acestea vor fi reorientate spre productiile ecologice), cat si din lipsa de cerere pentru produsele lor, pe o piata europeana tot mai constienta de riscurile pesticidelor, ale nitratilor si ale organismelor modificate genetic (Omg). Un alt element care se spera ca ii va determina sa schimbe macazul este aderarea tarilor agricole din est, in principal a Poloniei, Ungariei, Bulgariei si Romaniei, unde fermele taranesti, daca vor fi salvate, vor aduce o revigorare spectaculoasa a miscarii verzi pe continent.
* * *
Patrice Godin este unul dintre putinii agricultori francezi care au scapat de tavalugul Pac. Are o mica ferma de seminte langa Bordeaux. El cultiva porumb si floarea-soarelui, apoi face o selectie de soiuri locale, nehibride, pe care le vinde fermierilor ecologisti. Deocamdata, pe piata oficiala nu gasesti asa ceva. Pe piata sunt doar seminte destinate culturilor intensiv