Dupa liberalizarea contului de capital la 1 aprilie si lansarea leului greu la 1 iulie, banca centrala a acceptat, in august, a treia provocare majora a anului 2005: tintirea inflatiei.
Conceptul „inflation targeting” propulseaza preturile de consum in postura de obiectiv unic urmarit de Banca Nationala, ceea ce inseamna ca deficitul de cont curent ori cursul de schimb raman importante doar in masura in care nu induc inflatie.
Tinta de inflatie va fi urmarita pe o perspectiva mai lunga de 6 (8) trimestre, va fi asigurata in conditii de transparenta prin comunicarea catre public a obiectivelor si deciziilor adoptate, a ratiunilor, riscurilor si incertitudinilor aferente, ceea va echivala cu o mai mare predictibilitate. Principalul instrument de comunicare cu publicul va fi noul raport trimestrial asupra inflatiei.
BNR considera ca trecerea la noul regim este posibila datorita intrunirii unei serii de premise: rata anuala a inflatiei se situeaza pe palierul cu o singura cifra; banca centrala beneficiaza de independenta operationala deplina; sectorul financiar este stabil si solid, desi exista nevoia de sporire a intermedierii financiare; dominanta fiscala nu mai reprezinta o problema (datoria publica si
deficitul bugetar sunt in scadere);
tintele de inflatie pentru urmatorii ani au fost stabilite de comun acord cu guvernul; banca si-a intarit capacitatea de prognoza a inflatiei, succesul procesului de dezinflatie din ultimii ani a condus la consolidarea credibilitatii BNR.
In fine, obiectivul de inflatie pentru 2005 a fost stabilit la 7,5%, cel pentru 2006 - la 5%. Asta daca TVA nu creste, pentru ca atunci se va lua in calcul o rata de 6,5%. BNR are in vedere un interval de plus/minus un procent in jurul acestor tinte, atat pentru 2005, cat si pentru 2006.
Conducere in stare de necesitate