Piata valutara a fost caracterizata in ultimele doua saptamani de o volatilitate mare a cursurilor de schimb, de aproape 20 de bani, in timp ce volumul tranzactiilor interbancare a fost de aproape 6,5 miliarde euro, varful absolut de 1,551 miliarde euro fiind inregistrat in 12 august. Aceasta evolutie a fost "creatia" BNR, care prin cumparari aproape zilnice de valuta a dorit sa infraneze aprecierea leului fata de euro, in momentul in care cursul era pregatit sa scada sub 3,4 lei.
"Macel", caracteriza zilele trecute un dealer evolutia cotatiilor din piata. Orice indepartare de telul de 3,6 lei era oprita de banca centrala, miercuri fiind inregistrat un curs mediu de 3,5905 lei. Incepand de joi, BNR a inceput sa se indepartaze de piata, considerand, probabil, ca a oferit destul oxigen exportatorilor, cursul mediu coborand la sfarsitul saptamanii la 3,5620 lei. Stabilizarea pietei valutare, dealerii bancari luand din nou frica BNR, indica ca aceasta luna s-ar putea incheia in jurul pragului de 3,5 lei. In cazul in care volumul ofertei din piata se va mentine in continuare la fel de ridicat pe segmentul caselor de schimb este de asteptat ca in septembrie euro sa revina spre 3,4 - 3,45 lei.
In schimb dolarul, al carui curs a fost vineri de 2,9255 lei, se poate reapropia de pragul de 3 lei, in cazul in care el va continua sa creasca pe pietele internationale. Moneda europeana pare pregatita sa coboare din nou la un nivel de 1,20 dolari, dupa ce saptamana trecuta ea a pierdut fata de cea americana 2,7 la suta.
La cresterea dolarului a contribuit publicarea indicelui preturilor de productie, care a urcat in iulie cu 1 la suta.
In opinia investitorilor cresterea inflatiei din SUA ar contribui la continuarea procesului de majorare a dobanzilor de catre Rezerva Federala americana.
Piata valutara a fost caracterizata in ultimele doua saptamani de