Pasta Carapipana (cu sos de ardei)
Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g paste (spirale), sare, 3 ardei grasi rosii, 2 cepe (100 g), 20 g unt, piper, zahar, oregano, 75 g smantana (sau frisca nebatuta), 50 g pesto (se gaseste la borcanele), 50 g parmezan.
Mod de preparare: Se fierb pastele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Intre timp se curata si se spala ardeii si ceapa si se taie nu prea marunt. Se dunstuiesc 10 minute in 2 linguri de apa (intr-o craticioara cu capac) si se maruntesc cu mixerul. Se incorporeaza untul, se gusta de sare, piper, zahar si oregano si la sfarsit se adauga smantana (frisca) si pesto. Se amesteca sosul astfel preparat cu pastele fierte si scurse, se presara cu parmezan ras si se servesc imediat.
Spaghetti alla moda dello stretto
(cu dovlecei si sardele)
Ingrediente (pentru 4 portii): 4 dovlecei (800 g), 2 linguri ulei de masline, sare, piper, 500 g spaghete, 2 cepe, 2 tulpini de telina, 10 masline verzi fara samburi, 1 lingurita capere, 4 fileuri de sardele (din conserva), 4 linguri vin alb, 600 g rosii fierte trecute prin sita (pulpa de rosii), 1 varf de cutit zahar, 1 legatura patrunjel verde, 50 g parmezan.
Mod de preparare: Se curata dovleceii de coaja, se spala si se taie cubulete. Se prajesc intr-o lingura de ulei incins, se sareaza, se pipereaza si se pun deoparte. Intre timp, se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Ceapa curatata se toaca marunt, la fel si caperele si sardelele, iar telina si maslinele se taie felii subtiri. Se calesc ceapa si telina in uleiul ramas, se adauga maslinele, caperele si sardelele, se lasa cateva minute sa se patrunda si se sting cu vinul alb. Se incorporeaza rosiile si dovleceii, se lasa sa fiarba circa 8 minute si se gusta de sare, piper si zahar. Se amesteca spaghetele cu sosul, se presara peste ele patrunjelu