(Foto: )
Ecologistii au dat navala in Apuseni. Zeci de tabere de iubitori ai naturii au impiestritat cele mai cautate puncte de atractie turistica din poate cei mai frumosi munti ai Romaniei. Unde stancile erup semet din batranele paduri de foioase si conifere, loc de pelerinaj pentru mii de turisti din intreaga lume.
Muntii Apuseni sunt una dintre putinele suprafete de carst impadurit din Europa, un loc unde natura a zamislit tot ceea ce putea mai bun. Si care, din cauza nepasarii celor ce le-au calcat potecile, au ajuns o imensa groapa de gunoi.
Zeci de tone de mizerii, aruncate la intamplare de pseudo-turisti, marea lor majoritate romani, proprietarii de suflet ai acestor locuri, sunt inca o carte neagra de vizita in ochii lumii civilizate. Cateva grupuri de oameni inimosi au pus umarul sa schimbe asta.
Proiectul PHARE „Culoar romano-maghiar pentru conservarea biodiversitatii†a cuprins programul de voluntariat al Parcului Natural Apuseni pentru perioada iunie, iulie, august 2005.
Acest program de voluntariat, derulat in colaborare cu Directia Silvica Oradea, se desfasoara in fiecare an, prin aportul organizatiilor non-guvernamentale (ONG) bihorene specializate pe probleme de mediu, de doi ani participand si administratia parcului.
In cadrul acestui program, munca de voluntariat a inseamnat igienizarea locurilor de atractie turistica, patrulare in zonele administrate de parc, intretinerea traseelor si refacerea marcajelor turistice. Proiectul a avut si o sectiune de voluntariat stiintific la care au participat in principal profesori si studenti.
Pentru ducerea la bun sfarsit a acestui proiect, Administratia Parcului Natural Apuseni (APNAp) a colaborat cu diverse ONG-uri dar si institutii publice, cum sunt primar