Un grup de 15 actionari controleaza peste trei patrimi (77,72%) din capitalul companiilor listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).
Actiunile sunt concentrate in posesia unui numar mic de detinatori, iar acestia sunt in general investitori pe termen lung, cu pachete importante pe care nu sunt dispusi sa le vanda in perioada imediat urmatoare.
Asa se poate explica, de altfel, si lichiditatea mica a trazactiilor Bursei din Bucuresti.
Pe de alta parte, OMV, Statul, Societe Generale si asociatiile de salariati sunt actionarii cei mai importanti ai Bursei. Asociatiile salariatilor controleaza multe companii de dimensiuni mici.
Cei 15 actionari ai BVB, in ordinea marimii detinerilor, insumeaza 77,72% din piata, caci detin 11,8 milioane de euro din capitalizarea de 14,3 milioane de euro pe care aceasta o avea la 10 august 2005.
Scazand cele cinci societati de investitii financiare (SIF-uri) din capitalizarea totala, ponderea celor mai importanti 15 actionari creste chiar la 85,57%. Ponderile in actionariatul SIF-urilor sunt foarte greu de estimat, datorita pragului de detinere existent.
Sunt multe voci care afirma ca pachete mai mari de 1% sunt controlate deja prin intermediari, insa acest lucru este imposibil de confirmat sau de infirmat.
Concentrarea capitalizarii in mainile unui numar mic de detinatori reflecta fidel concentrarea acesteia si la nivelul companiilor listate. Astfel, cele mai mari 15 societati inglobeaza 95,37% din totalul capitalizarii bursiere. Restul de 48 valoreaza in total 662,6 milione de euro, 23 dintre ele avand capitalizarea peste 10 milioane de euro, iar 25 mai putin decat atat.
Cea mai mica dintre societatile listate, Energopetrol Campina, avea la 10 august o valoare de piata de 503.000 de euro, echivalentul unei limuzine Maybach.
Cel mai imp