HAI NOROC! Nu suntem un popor de alcoolici. Bem cu masura, iar cei 0,6 litri de alcool pe care-i consumam zilnic nu ne transforma in fiinte antisociale. Majoritatea nu se cearta cu prietenii si cu rudele din cauza consumului de bauturi. HAI NOROC! Hai sa dam mana cu mana,
Toti betivii din comuna,
Sa-nvartim hora betiei,
Pe podeaua berariei.
Unde-i unul nu-i putere
La butoiul plin cu bere,
Unde-s doi puterea creste
Si butoiul se goleste.
Imnul betivilor
Nu suntem un popor de alcoolici. Bem cu masura, iar cei 0,6 litri de alcool pe care-i consumam zilnic nu ne transforma in fiinte antisociale. Majoritatea nu se cearta cu prietenii si cu rudele din cauza consumului de bauturi.
Cu mai bine de doua milenii in urma, Burebista, regele dacilor, a luat o decizie ce este si acum comentata in cartile de istorie: a taiat viile. Se spune ca asa a reusit Burebista sa uneasca triburile barbare ale dacilor. Timpul a trecut insa si stramosii nostri au plantat alte vii, iar noi, urmasii dacilor, ne-am mai schimbat gusturile: am trecut de la rodul vitei la bere, tuica, votca si lichior.
Vara pare ca nu exista o placere mai mare decat mititelul prajit pe gratar in poienita verde, impins pe soseaua gatului de berea spumoasa, racita in izvorul plin de pet-uri.
Avem si un folclor deosebit de bogat in cantece de petrecere. Lautarii vechi si noi spun povesti despre oameni care sufera langa pahar, in aerul imbacsit al carciumii, sufera din cauza vinului ghiurghiuliu, dar nu se indura sa se desprinda de pahar si de cobzar. Dupa mai bine de doua mii de ani de cand Burebista si-a lasat supusii "pe uscat", vocea urmasilor dacilor si romanilor raspunde la intrebarile unui sondaj CURS.
CUMPATARE. O majoritate zdrobitoare a romanilor, 72%, a declarat ca nu consuma alcool. Restul, de 28%, cheltuieste in medie p