Tarile comunitare aplica Romaniei reguli diferite si, prin urmare, accesul romanilor pe piata fortei de munca din Uniunea Europeana (UE) este restrictionat, precizeaza un comunicat al Departamentului pentru Munca in Strainatate (DMS) din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF).
DMS recomanda respectarea scopului declarat al calatoriei, indeplinirea conditiilor prevazute de lege pentru iesirea din tara, tranzitare sau intrare pe teritoriul altor state, iar in cazul in care se pleaca in scop de munca obtinerea autorizatiei de sedere si/sau a dreptului de munca in conformitate cu legislatia din tara de destinatie.
Romania are acorduri de readmisie cu Austria, Belgia, Republica Ceha, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxembourg, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, Estonia. Tarile membre UE cu care Romania nu are acorduri de readmisie sunt Cipru si Malta.
Intrarea Romaniei in UE nu inseamna si dobandirea automata a liberei circulatii a fortei de munca pe teritoriul Uniunii Europene. Tratatul de aderare a Romaniei cuprinde prevederi care permit statelor membre sa aplice anumite perioade de tranzitie de maxim sapte ani, fata de Romania si Bulgaria. In aceste perioade nu se aplica prevederile comunitare referitoare la libera circulatie a fortei de munca, ci prevederile legislatiei nationale a statului care introduce perioada de tranzitie, restrictionand accesul pe piata fortei de munca a acelei tari.
In acest moment, libera circulatie a fortei de munca intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene este restrictionata de stabilirea de contingente pentru cetatenii non-comunitari care doresc sa munceasca in strainatate, necesitatea si procedura greoaie de obtinere a unei vize speciale de munca, de echivalari de diplo