MEDICUL DE FAMILIE Se apropie toamna si o data cu ea si hepatita A, o inflamatie a ficatului, provocata de virusul hepatitic A. Infectia se produce prin consumul de alimente sau apa contaminate, prin intrarea in contact cu persoane bolnave acasa sau in colectivitate. Hepatita A este cea mai frecventa si cea mai putin periculoasa forma a bolii. Are insa cel mai mare potential epidemiologic, pentru ca se transmite foarte usor pe cale fecal-orala in colectivitati, prin maini murdare.
Copiii, cei mai predispusi
Cei mai predispusi sunt copiii care ies pentru prima oara in colectivitate, fie ca merg la gradinita sau la scoala. Perioada de incubatie pentru hepatita A este intre 15 si 45 de zile, ceea ce explica de ce epidemiile apar in intervalul octombrie-noiembrie. Este suficient ca un copil sa fi contractat virusul atunci cand se afla in concediu cu parintii, pentru ca odata ajuns la gradinita sau la scoala sa il transmita si colegilor. In gradinite, hepatita se poate transmite prin contact cu cei infectati, dar si prin folosirea acelorasi jucarii. Igiena deficitara si lipsa apei curente din unitatile de invatamant sunt o alta cauza a inmultirii cazurilor de hepatita A.
Din cauza contaminarii apei potabile, dar si din cauza lipsei normelor elementare de igiena, zonele inundate in aceasta vara au prezentat un risc crescut de aparitie a epidemiilor de hepatita. Pentru a preveni aparitia acestora, Ministerul Sanatatii a intreprins campanii de vaccinare atat printre copii, cat si printre adultii din aceste zone.
Prima faza a bolii, care dureaza intre doua si sase zile, se caracterizeaza prin simptome pseudo-gripale: febra, dureri articulare si musculare, senzatie de oboseala. In a doua faza, hepatita se manifesta prin paloare, icter - ingalbenire a pielii si a ochilor. "In aceasta faza, in prim-plan sunt simptomele digestive (greturi, varsaturi, durer