De cand a redus cota de impozitare, statul a reusit, in mod paradoxal, sa incaseze impozite mai mari de la persoanele fizice si de la firme. Surse din Ministerul Finantelor sustin ca gaura produsa de reducerea impozitelor a fost acoperita, in primele sase luni ale anului, de cresterea consumului, pentru care s-a platit TVA.
De asemenea, sumele mai mari virate la vistieria statului pot fi explicate, in parte, si de cresterea economica: firmele au profituri mai mari, deci platesc impozite mai mari.
Incasari peste asteptari
Dupa primul semestru al lui 2005, statul a tras linie. Rezultatul: incasari la bugetul de stat cu 16,66a mai mari decat in perioada similara din 2004, arata datele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Mai mult de jumatate din veniturile statului provin din TVA (59%), deci din taxele pe care le platesc romanii ori de cate ori cumpara ceva dintr-un magazin.
Alaturi de TVA, contributiile la fondurile de asigurari sociale lupta pentru suprematie in topul celor mai mari sume platite statului, dar nu in contul bugetului de stat, ci in cel al asigurarilor sociale.
Mai multi platitori de TVA
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) virata la stat in primele sase luni insumeaza aproape 100.000 miliarde lei vechi. Suma ce figureaza in dreptul platilor de TVA la buget a crescut cu 27,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Initial, se estima o majorare a incasarilor cu 1.420 de miliarde, dar planul a fost depasit.
Chiar si dupa eliminarea efectelor inflatiei, tot rezulta incasari mai mari cu 25%.
O parte din aceasta crestere poate fi explicata de cresterea consumului populatiei, care a avansat intr-un ritm anual de peste 12%, dupa cum arata datele bancii centrale. Alaturi de cel al populatiei, si consumul firmelor a tinut pasul cu cresterea economica, de 6% pe an