ARMONIA TRUPULUI Adesea, prietenii, familia ne sfatuiesc sa nu ne mai stresam. Ideal ar fi sa le urmam sfatul, deoarece stresul are efecte negative atat asupra psihicului, cat si a fizicului. Dr. Georgiana Tache, medic primar balneofizioterapie, seful Sectiei de Recuperare Medicala de la Spitalul Clinic de Urgenta Floreasca, ne explica acest proces: "Stresul este o stare de disconfort a organismului. Disconfortul psihic il determina pe cel fizic. Pentru ca starea de incordare nervoasa la stimulii din mediul social, profesional, familial conduce la tensiune musculara. Aceasta tensiune musculara se concretizeaza prin contracturi (contractii involuntare si repetate ale muschilor), care pot produce dureri localizate in diferite puncte, de cele mai multe ori la nivelul trunchiului, al coloanei vertebrale. Asa se explica contracturile in regiunea cervicala si durerile de cap, durerile in regiunea toracala si nevralgiile intercostale sau disconfortul in zona dorsala. De asemenea, mai pot aparea contracturile in zona lombara, insotite de crizele de lumbago si cele de lombosciatica. Astfel, dintr-o stare de disconfort se ajunge la imbolnavire".
Un remediu pentru a scapa de stres este masajul. Datorita efectelor sale miorelaxante, masajul conduce la destinderea mecanica a fibrelor musculare si la inlaturarea starii de disconfort cauzata de stres. Masajul poate fi o modalitate de relaxare, dar si una de sedare usoara, de cele mai multe ori persoanele care apeleaza la masaj reusind sa adoarma chiar in timpul sedintei, spune dr. Georgiana Tache.
De la 20 la 60 de minute
Masajul antistres presupune o serie de manevre pe care le executa specialistul, manevre care induc relaxarea si echilibrarea tonusului muscular. Specialistul efectueaza miscari de atingere, de deplasare a palmei sau a podului palmei pe tegument ca un fel de mangaiere, de prindere si de reluare us