Exporturile realizate de agentii economici pe primele cinci luni ale acestui an au fost de zece miliarde de euro. Valoarea acestora este cu 16,6 % mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Ceea ce previzionasera specialistii, inca de acum un an, s-a transformat in realitate: structura exporturilor s-a modificat, locul lohn-ului de produse textile fiind luat de lohn-ul cu piese auto. Produsele de imbracaminte sunt inca in topul bunurilor exportate, dar volumul productiei scad
Exporturile realizate de agentii economici pe primele cinci luni ale acestui an au fost de zece miliarde de euro. Valoarea acestora este cu 16,6 % mai mare comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Ceea ce previzionasera specialistii, inca de acum un an, s-a transformat in realitate: structura exporturilor s-a modificat, locul lohn-ului de produse textile fiind luat de lohn-ul cu piese auto. Produsele de imbracaminte sunt inca in topul bunurilor exportate, dar volumul productiei scade. In schimb, volumul pieselor auto realizate in lohn creste intr-un ritm foarte dinamic.
“A avut loc o scadere a productiei industriei usoare, ca urmare a restrangerii cererii externe sub impactul liberalizarii comertului cu produse textile din China, precum si din cauza accentuarii tendintei de delocalizare a activitatilor de prelucrare activa din Romania catre alte tari cu costuri mai reduse ale fortei de munca”, declara Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP). Pe primul trimestru, productia de textile s-a redus cu circa 5,6%, din care cea de imbracaminte, cu 17%, iar cea de incaltaminte, cu 12,2%. Ghizdeanu spune ca pentru anul viitor, in cel mai bun caz, vom asista la o stagnare a exporturilor la textile, si la o crestere la subansamble auto.