Diaspora romana, raspandita pe toate continentele, ar putea fi o forta, daca ar fi sustinuta ca atare din tara. Din nefericire, dinozaurii comunisti, oplositi prin toate punctele unde se iau decizii importante, impiedica cu toate mijloacele intrarea in normalitate.
De-a lungul ultimului veac, maramuresenii s-au raspandit in toate zarile. Avem stire ca exista conjudeteni in tari precum Coreea de Sud, Japonia, Ecuador, Chile, Singapore sau Africa de Sud. In state precum SUA, Canada, Franta, Italia, Germania sau Anglia exista comunitati maramuresene stabile, viguroase si de sine statatoare.
Nu ne referim acum la cei care pleaca temporar, la lucru, in tarile dezvoltate economic, ci la romanii care s-au stabilit definitiv si cu acte in regula peste hotare.
Cea mai mare parte a acestora au pastrat legaturi cu tara-mama doar prin intermediul familiei, fara a se implica sustinut in promovarea romanilor sau a romanismului in zonele unde au emigrat. Exista insa si o a doua categorie, cea a "patriotilor", care nu au uitat de unde au plecat si care incearca sa-si promoveze tara.
Acestia au constituit cateva sute bune de organizatii si asociatii romanesti, in speta culturale, care desfasoara activitati mai mult sau mai putin eficiente si continue.
Una dintre acestea este Asociatia Culturala Romano-Austriaca "Unirea" din Wiener Neustadt (Austria), infiintata in 2003, "pentru promovarea culturii romanesti". Desi nou infiintata, "Unirea" a reusit organizarea anul acesta a unor serii de spectacole de muzica rock, folk si populara, prezentari de carte, pictura, fotografie, sculptura, seri de poezie.
"Unirea" se implica
In primavara, "Unirea" a realizat Festivalul Oualor Incondeiate de la Viena, in colaborare cu Primaria Ciocan