In contextul politicii actuale a Romaniei in domeniul imigratiei si al cerintelor impuse in cadrul procesului de aderare la Uniunea Europeana, se impune modificarea si completarea legislatiei permiselor de munca in vederea corelarii acesteia cu prevederile cadrului normativ privind regimul strainilor in Romania, cu acordurile bilaterale in domeniul schimburilor de forta de munca si cu experienta in domeniu a statelor membre ale Uniunii Europene, urmarindu-se in acelasi timp fluidizarea procedurii de aprobare a sederii cetatenilor straini in vederea desfasurarii unei activitati lucrative, monitorizarea si evaluarea impactului acestora pe piata muncii din Romania.
Conform comunicatului Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), ultima modificarea Ordonantei privind regimul strainilor in Romania elimina, din eroare, posibilitatea strainilor de a fi detasati in baza unui contract comercial de prestari de servicii, aspect ce este in contradictie cu prevederile Legii nr. 203/1999 (art. 6 lit. f), creand, in consecinta, numeroase probleme in punerea in practica.
Totodata, prin aceeasi modificare, durata pentru care se poate face detasarea a fost limitata la un an, ceea ce va avea de altfel efecte benefice, creand insa in acelasi timp, dificultati pentru cei care aveau acest statut de detasat dobandit anterior, deoarece vor fi nevoiti sa se intoarca in tara de origine si sa obtina dreptul de munca pe baza unui permis de munca, statut in care se incadreaza fostii lucratori straini detasati.
In acelasi timp, lipsa unei evidente complete a numarului cetatenilor straini care lucreaza in Romania si a impactului acestora pe piata muncii, coroborat cu faptul, ca in prezent, detinem date referitoare doar la beneficiarii de permise de munca si nu legate de persoanele exceptate, se impune modificarea legii prin inregistrarea acestora la Oficiul pe