Blocarea exportului de arme si munitie, care trebuia realizat de SC "Uzina Mecanica Cugir" SA (judetul Alba) in statul african Eritreea, prin neacordarea licentei de export, este motivata de reprezentantii Ministerului Afacerilor Externe (MAE) prin faptul ca avizul institutiei trebuie sa reflecte simultan prioritatile geopolitice si standardele etice ale Aliantei Nord-Atlantice.
La sfarsitul saptamanii trecute, directorul societatii, Toader Ulise, a declarat ca de la MAE i s-a spus ca nu ar fi bine ca firma sa exporte in tara respectiva.
"Potrivit articolului 23 din Legea 595/2004, in cadrul sistemului national de control al exporturilor, importurilor si altor operatiuni cu produse militare se constituie Consiliul Interministerial, alcatuit din reprezentanti ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Apararii Nationale, ai Economiei si Comertului, ai Administratiei si Internelor, SRI, Serviciului de Informatii Externe, Autoritatii
Nationale a Vamilor si Agentiei Nationale pentru Controlul Exporturilor. Consiliul Interministerial examineaza si avizeaza cererile de licenta pentru exportul de produse militare, precum si activitatea de intermediere.
In cadrul Consiliului, rolul MAE este acela de a-si prezenta punctul de vedere cu privire la oportunitatea derularii unei operatiuni de export din perspectiva politicii externe, decizia finala cu privire la acordarea licentei de export apartinand exclusiv Consiliului", se precizeaza intr-un comunicat facut public de reprezentantii MAE.
In magaziile SC "Uzina Mecanica" SA Cugir exista in prezent 52 de mitraliere cu trepied, un numar similar de tevi de schimb si 500.000 de cartuse care ar fi trebuit sa ajunga in Eritreea. Valoarea totala a produselor se ridica la cateva sute de mii de dolari. Blocarea exportului de arme si munitie, care trebuia realizat de SC "Uzina Mecanica Cugir" SA (jud