Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR) considera incorecte declaratiile ministrului delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, referitoare la problemele exportatorilor create de deprecierea monedei nationale.
"Afirmatia ca cifrele privind exporturile sunt bune si reprezinta realitatea economica nu este corecta in ceea ce priveste exportul de mobila, care reprezinta peste 75 la suta din productie si asigura un aport net pozitiv la balanta de plati a Romaniei de circa 650 milioane de euro/an", sustin reprezentantii APMR. Potrivit Institutului National de Statistica, exportul de mobila a crescut in prima jumatate a acestui an cu 9,7 la suta comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, fata de ritmul de crestere din ultimii ani, de circa 20 la suta.
"Calculand aceasta crestere in moneda nationala, se constata ca de fapt la mobila s-a inregistrat o descrestere, realizarile pe semestrul I al anului curent fiind de 99,7 la suta fata de semestrul I-2004 ", arata APMR.
In paralel cu descresterea exportului fata de ritmurile de crestere din anii anteriori, au fost anulate contracte la export in valoare de zeci de milioane euro, au fost disponibilizati mii de oameni, iar la cursul valutar al zilei, peste 90 la suta din contractele in derulare inregistreaza pierderi. APMR - singura asociatie de profil din Romania - reuneste 450 de membri, mai mult de jumatate dintre acestea (250) fiind producatori de mobila, iar restul furnizori de materiale si componente necesare fabricarii mobilei.
Ministrul delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, declara recent ca "desi exportatorii se tot plang, sustinand ca aprecierea monedei nationale creeaza mari probleme, exportul Romaniei a crescut in prima jumatate a anului in curs cu 16,6 la suta depasind ca valoare exportul realizat in intreg anul 1999" si ca aceasta "crestere mare la exporturi inseamna ca economi