TERAPII COMPLEMENTARE Aromaterapia este o ramura a fitoterapiei, care se bazeaza pe folosirea uleiurilor esentiale din anumite plante cu scop terapeutic. In cazul stresului, cele mai folosite uleiuri esentiale sunt cele de levantica, de iasomie si de portocal, care au proprietati de relaxare, de deconectare si antistres. "Sub forma de aplicatii externe se amesteca cateva picaturi de ulei esential cu ulei vegetal. Aceasta combinatie se aplica pe corp in timpul unei sedinte de masaj relaxant asupra anumitor centri, dupa principiile reflexoterapiei", spune dr. Gabriela Papazian-Urdareanu, medic primar, specialist in fitoterapie, acupunctura si homeopatie, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie.
Intern, aceste picaturi se folosesc seara, inainte de culcare. Astfel, doua picaturi de ulei - fie de levantica, fie de iasomie, fie de portocal - se picura pe miez de paine sau peste mierea sau zaharul dintr-o lingurita. Desi ne relaxeaza si ne ajuta sa dormim mai bine, sfatul medicului este sa nu folosim uleiurile esentiale mai mult de 10 zile. Putem apela la acestea 10 zile consecutiv sau putem face pauze de 2-3 zile. Pentru ca, desi au au putere antibiotica si antiseptica, folosirea indelungata a uleiurilor poate produce iritatii la nivelul mucoaselor si poate distruge anumite flore, avertizeaza medicul. De asemenea, nu este indicat sa punem uleiuri esentiale in ceai sau apa, din aceleasi motive.
Arome care calmeaza
Pentru a scapa de stres, putem utiliza atat uleiurile din levantica, iasomie si portocal, cat si baia de plante. Se face un amestec din flori de levantica, iasomie si rozmarin, care se pune intr-un saculet din panza. Acesta se introduce intr-un recipient in care apa a dat in fiert, se lasa 15 minute si apoi se varsa in cada de baie. La doi litri de apa se folosesc 200 g de plante. Se adauga si 10-15 picaturi de ulei esential, spune d