Intr-un articol publicat de jurnalul britanic "The Independent", cazul Italiei, situatia ei economica si dorinta ei tot mai crescuta de a parasi zona euro, este analizata pana in cele mai mici detalii. Italia este comparata cu Germania, nemtii reprezentand un model pozitiv pentru italieni, in conditiile in care ei au stiut cum sa gestioneze perioada economica mai dificila din deceniul trecut.
Industria germana a redus costurile de productie, devenind astfel performanta. Italia este acum in pragul unei decizii: fie urmeaza modelul german si reduce costurile de productie, aici intrand si costurile muncii, salarii, etc., fie renunta la moneda euro si reintroduce lira.
Dupa mai mult de 6 ani de la adoptarea monedei unice putem realiza astazi o analiza asupra impactului monedei asupra economiilor participante la zona euro, scrie "The Independent." Tendintele actuale nu sunt prea optimiste, sugerand nu doar ca zona euro nu poate supravietui in aceasta forma, ci, chiar mai mult, ca prabusirea acesteia s-ar putea produce in conditiile unui haos financiar total.
Problema esentiala este ca performantele economice ale statelor membre, in loc sa cunoasca un traseu comun, au avut de infruntat procese de dezvoltare diferite. Statele mai slabe economic, nefiind capabile sa devina competitive, se confrunta cu perioade lungi si dureroase de ajustari, carora nu le fac fata structurile politice si economice din tarile respective.
Cea mai usoara cale de a exemplifica acest fapt este compararea proceselor de dezvoltare din Germania si Italia incepand cu anul 1999. Germania a pornit dintr-o pozitie mult mai dezavantajoasa.
Fiind incapabila sa stimuleze progresul economic prin reducerea dobanzii de referinta sau sa deprecieze moneda nationala (acum inlocuita de euro), industria germana s-a vazut in situatia de a avea alterna