Plasarea economiilor in depozite bancare devine pe zi ce trece mai dezavantajoasa, din perspectiva obtinerii unui profit sesizabil. Pentru perioada urmatoare, analistii se asteapta la continuarea trendului de scadere a dobanzilor bancare. In acest sens, iesirea recenta la rampa a guvernatorului BNR nu a ramas fara efecte.
Dimpotriva, o parte dintre bancherii autohtoni au reactionat prompt si au diminuat dobanzile la depozite cu aproximativ 0,5 puncte procentuale pentru termenele reduse (1 – 3 luni).
„Este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue in perioada urmatoare, desi probabil reducerile de dobanzi nu vor mai avea amploarea pe care au cunoscut-o in prima parte a anului.
Oricum, data fiind conjunctura actuala, nu poate fi vorba de cresteri ale dobanzilor in perioada urmatoare”, comenteaza analistii de la societatea de consultanta in investitii KTD Invest.
Ei spun ca dobanzile pe termene de o zi si o saptamana au scazut destul de mult, ca urmare a inundarii cu lei a pietei, dupa vanzarile importante de valuta ale bancilor din ultimele zile si in absenta atragerii de catre BNR de depozite, asa cum proceda pana in prezent.
Aceleasi surse remarca faptul ca in primul sau raport trimestrial cu privire la tintirea inflatiei, Banca Nationala a anuntat obiectivele urmarite pentru anul acesta si anul viitor.
„Guvernatorul BNR a precizat in mod lipsit de orice echivoc faptul ca toate celelalte posibile puncte de interes ale Bancii Centrale cu privire la evolutia indicatorilor economici vor fi subordonate de acum inainte obiectivului de inflatie.
Asta inseamna ca BNR nu mai tinteste un anumit curs sau un nivel precis al masei monetare, ci priveste toate acestea ca parghii si instrumente prin care poate sa-si atinga tinta de inflatie”, sustin sursele citate. Acestea avertizeaza cu privire la