Dupa numirea lui Adrian Iorgulescu in fruntea Ministerului Culturii si Cultelor, la conducerea Uniunii Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a ramas, potrivit statutului acesteia, vicepresedintele Octavian Lazar Cosma. El va asigura interimatul acestei institutii pana in februarie 2006, cand se va intruni adunarea generala care poate decide numirea unui nou presedinte al UCMR.
Adrian Iorgulescu a anuntat, intr-o sedinta recenta a Uniunii, ca doreste sa se intoarca la conducerea institutiei dupa ce i se va termina mandatul de ministru al Culturii. El invoca, in acest sens, precedentul creat de Ion Caramitru, care si-a delegat un inlocuitor (Cornel Todea) pe perioada ministeriatului sau, pentru ca apoi sa-si reia functia din fruntea UNITER.
Plecarea lui Adrian Iorgulescu din fruntea Uniunii Compozitorilor este deplansa de breasla, Iorgulescu fiind vazut ca managerul care a reusit sa aduca in proprietatea Uniunii unele dintre cladirile mai vechi ale acesteia, intre care magazinul Muzica.
"Adrian Iorgulescu a fost cel mai bun presedinte al Uniunii dupa compozitorul Ion Dumitrescu", spune muzicologul Dumitru Avakian: "Iorgulescu a facut enorm pentru aceasta breasla, in special pentru consolidarea actelor de proprietate ale Uniunii, pentru ca in urma cu 20 de ani, de pilda, nu contau actele de proprietate, ci uzufructul.
" In ceea ce priveste un posibil conflict de interese intre calitatea de Ministru al Culturii si cel de presedinte de "rezerva" al UCMR, Avakian crede ca "probabil ca este un conflict de interese, dar cum postul de ministru nu este vesnic, este firesc ca domnia sa sa aiba posibilitatea revenirii in functia de presedinte al breslei muzicienilor".
Noul ministru al Culturii se afla asadar in postura in care Uniunea Compozitorilor, condusa de un interimar care-i tine locul chiar lui, sa ceara fi