Zeci de mii de hectare de teren agricol si-au schimbat stapinii romani, in ultimii ani, cu proprietari italieni, francezi sau arabi. Strainii au descoperit ca pot cumpara pe nimic pamint in Romania si asteapta anul 2007 fie pentru subventiile agricole de la UE, fie ca sa-l revinda cu profit imens.
Strainii au inceput sa cumpere pamint de acum 5-6 ani, in ciuda legislatiei care spunea ca persoanele fizice straine nu pot detine proprietati funciare in Romania. Prin firme romanesti sau indirect, prin intermediari-persoane fizice, strainii au ajuns sa fie proprietarii a zeci de mii de hectare de teren agricol, in special in vestul si sudul tarii.
Unii au si investit in exploatatii agricole, altii l-au lasat pirloaga in asteptarea aderarii care va salta cu siguranta pretul hectarului. Indiferent de abordare, cei care vor cistiga dupa 2007 vor fi strainii, in timp ce romanii fluiera de acum a paguba.
Dupa ce si-au vindut pamintul pe nimic, taranii ajung mai devreme sau mai tirziu la mila statului, pentru un ajutor social, sau vor fi nevoti sa lucreze cu ziua terenurile care cindva le-au apartinut.
Italienii au „saltat“ hectarul de la 400 la 2.000 de euro
Pe primul loc in topul cumparatorilor stau italienii. Ei au primit creditele nerambursabile de la UE, ca sa cumpere terenuri agricole in estul Europei. „Au primit intre 800 si 1.000 de euro pentru un hectar.
Au venit la noi si au cumparat hectarul cu 400 de euro la inceput, va dati seama ce afacere au facut! Apoi au crescut atit de mult preturile, datorita cererii straine, incit avem acum in Bihor si terenuri care se vind cu 2.000 de euro hectarul”, explica seful Directiei Agricole Bihor, Ioan Seracin. In alte zone sint mai multi francezi, greci sau arabi.
Toti vor suprafete mari, compacte si, acolo unde nu reusesc sa achizitioneze pina la 1.