Virusul gripei aviare - H5N1 - se deplaseaza rapid, purtat de pasarile migratoare. In Europa, opiniile in ceea ce priveste eventualele mutatii ale virusului si trecerii de la pasare la om sunt impartite. Dar OMS nu exclude pericolul unei pandemii. Initial in Asia, apoi Siberia. Virusul gripei aviare se deplaseaza rapid, purtat de pasarile migratoare, in special de rata salbatica. Autoritatile ruse sunt nelinistite. In Franta, specialistii sunt foarte atenti la evolutia virusului, iar Ministerul Sanatatii din tara noastra spune ca nu exista pericol de gripa aviara. Totusi, OMS deschide discutia despre o posibila epidemie majora.
CLICK PENTRU A MARI
Buletinul Eurosupraveghere vorbeste de 15 focare de gripa aviara recent inventariate in orasul Celiabinsk situat in estul Muntilor Ural. Autoritatile ruse au mai facut cunoscuta si existenta unor focare in jurul orasului Novosibirsk din vestul acelorasi munti. Indiferent de focar, virusul este acelasi: H5N1, fatal pentru om. El are ca vector pasarile migratoare si informatiile duc la concluzia ca avanseaza spre Vest.
PASARI. In fata acestui semnal, au aparut semne de intrebare. Poate contamina crescatoriile de pasari, se intreaba autoritatile franceze. "Riscul exista, insa este redus la ora actuala", precizeaza doctorul Marc Artois de la Unitatea patologie infectioasa si epidemiologica de la Scoala Nationala Veterinara din Lyon.
O pasare bolnava moare in cateva zile. Nu are, deci, timpul necesar parcurgerii a mii de kilometri. Dar poate contamina alte pasari. Motiv pentru care trebuie foarte atent supravegheate si reactionat in consecinta, este de parere medicul veterinar francez Marc Artois, specialist in boli infectioase si epidemiologie.
PERICOL. Specialistii sunt convinsi ca crescatoriile industriale sunt protejate de contactul cu pasarile migratoare si deci de pericolul contaminarii