Cea mai mare comunitate de rromi din Salaj, Pusta Vale, care acum gazduieste peste 1.600 de suflete, este inregistrata, alaturi de Pusta, Bic si Cehei, ca si localitate rurala componenta a orasului simleu Silvaniei si se afla la o distanta de sapte kilometri fata de acesta.
Un raport recent privind situatia locuintelor din comunitate, intocmit de Asociatia "sanse Egale" Salaj, releva faptul ca cea mai apropiata institutie de stat este situata la o distanta de circa 14 kilometri fata de comunitatea rromilor, ca in localitate nu circula nici un mijloc de transport in comun, ca majoritatea persoanelor peste 25 de ani sunt analfabete, in comunitate existand doar cateva persoane care au terminat o scoala de arta si meserii (cel mult cinci persoane). Acelasi raport spune ca peste saizeci la suta din familiile de rromi au autorizatie de comercializare a miezului de nuca si a penelor de pasari (rate, gaste, gaini), iar restul de circa patruzeci la suta sunt beneficiari ai ajutorului social.
Majoritatea caselor rromilor, in numar de 251, sunt situate pe marginea "drumului" - impropriu spus, avand in vedere ca in comunitate nu exista nici macar trotuare, iar atunci cand ploua noroiul ajunge pana la genunchi. Nici una dintre case nu are apa curenta, romii aprovizionandu-se din cele circa zece fantani existente in zona.
Persoanele din comunitate vorbesc limba rromani, poarta haine traditionale, iar pentru incalzirea locuintelor si gatit isi aduc lemne din padurile din apropiere. saizeci la suta din locuintele lor, ridicate in mare parte dupa 1989, sunt construite din caramida, in timp ce restul sunt facute din chirpici si pamant.
Curentul electric este tras legal in cel mult 20 la suta din locuinte, 25 la suta din locuintele rromilor nu au curent electric si aproximativ 55 la suta din cas