Desi numarul de automate destinate retragerii de numerar (ATM) a crescut in Romania cu circa 17% de la inceputul anului, aceasta majorare a urmat numai dezvoltarea fireasca a retelelor bancilor in teritoriu.
In schimb, nici o banca nu a facut sacrificii pentru a amplasa ATM-uri in locuri greu accesibile din tara. Mai mult, la mai bine de o luna si jumatate de la lansarea leului nou, bancile nu se inghesuie sa achizitioneze si sa distribuie noua moneda pe piata.
In Vama Veche nu exista ATM-uri. In schimb, festivalul cultural de la Sziget, desfasurat pe o mica insula pe Dunare de la periferia Budapestei, ofera participantilor cate opt ATM-uri mobile si un birou bancar cu trei angajati, pe parcursul a opt zile.
In Romania, oamenii din orasele cu mai putin de 10.000 de locuitori au foarte mare noroc daca gasesc un ATM prin preajma. In acelasi timp, foarte putine ATM-uri dintre cele existente sunt incarcate cu lei grei.
Necesitatea dezvoltarii retelei de ATM-uri, in special in zonele rurale, este luata in considerare de banci doar in masura in care deschid sucursale in zonele respective. Altfel, costurile de operare a unui ATM aflat la distanta mare de o sucursala sunt greu de suportat.
Cele mai multe din banci s-au concentrat pe orasele mari.
"Majoritatea bancomatelor noastre se gasesc in zona de dezvoltare a bancii - Cluj, Arad, Oradea, Sibiu sau Timisoara, dar si in marile orase, precum Bucuresti sau Constanta", spune presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers.
Desi exista peste 3.750 de bancomate operationale in Romania, in crestere cu 17% fata de decembrie 2004, rata de acoperire la nivel national a acestora ramane foarte mica in comparatie cu alte tari europene.
Bucurestii isi mentin cota de piata de aproximativ 20% atat la numarul cardurilor valide aflate in circulati