Investitorii in titlurile SIF si-au marcat profiturile si au vandut actiunile la inceputul saptamanii, iar cotatiile au coborat in medie cu 2,17%, corectie apreciata de brokeri drept normala dupa avansul de 30-40% inregistrat de acesti emitenti in ultimele saptamani si in contextul anuntarii remanierii guvernamentale.
"SIF-urile au deschis la o cotatie apropiata de nivelul de vineri, dar pe parcurs au aparut vanzatorii si preturile au coborat cu peste 2%. In cursul lunii august, SIF-urile au urcat cu circa 30-40% dupa anuntarea majorarii pragului de detinere la capitalul acestor societati de la 0,1%, la 1%. Multi investitori care detineau pachete la acesti emitenti au inceput sa vanda, obtinand profituri consistente intr-o perioada scurta", a declarat directorul de operatiuni al companiei de intermediere SSIF Broker, Adrian Ceuca.
Actiunile SIF au inregistrat maxime in data de 4 august, cand cotatiile au avansat pana aproape de limita maxima admisa, de 15%, iar tranzactiile au reprezentat circa 85% din lichiditatea totala a Bursei de Valori Bucuresti. Specialistii apreciaza ca, pe termen scurt, cotatiile acestor emitenti vor continua sa scada, cu cel mult 10%, iar la sfarsitul anului actiunile vor ajunge la un nivel apropiat de valoarea contabila sau chiar mai ridicata.
Dintre societatile de investitii financiare, cele mai semnificative transferuri au fost realizate cu SIF Oltenia si SIF Moldova, de 2,2 milioane de lei, respectiv 1,4 milioane de lei. SIF Moldova a inchis la 1,42 lei pe titlu, in coborare cu 1,4%, in timp ce corectia SIF Oltenia a fost mai severa, de 2,4%, pretul ajungand la 1,66 lei pe actiune - cel mai ridicat comparativ cu celelalte SIF.
Cea mai evidenta depreciere a cotatiei s-a inregistrat la SIF Muntenia, de 2,6%, actiunile coborand la 1,12 lei pe actiune, pe fondul unei lichiditati de 708.650 lei. Pentru SIF Banat-Crisa