Cursurile principalelor monede au continuat sa scada si ieri, datorita lipsei din piata a bancii centrale. Dealerii se asteapta ca astazi
cursul sa revina sub pragul de 3,5 lei, bineinteles cu conditia ca BNR sa se tina departe de piata. Ei cred ca o noua interventie ar crea o presiune si mai mare pe piata monetara, care este inundata de leii care nu au fost atrasi de banca centrala in depozite cu scadenta la o luna si cu o dobanda de 8,5%. Piata s-a deschis sub cursul mediu de luni, la 3,53 lei, ultimele tranzactii realizandu-se la 3,5030 lei, cursul mediu coborand de la 3,5373 la 3,5142 lei. Scaderea cursului leu/ euro si deprecierea sa fata de moneda unica, au facut ca moneda americana sa scada, ieri, de la 2,9034 la 2,8721 lei.
Pe pietele internationale, euro a continuat sa fluctueze in culoarul 1,2150 - 1,2250 dolari, aceasta evolutie bazandu-se mai mult pe factori tehnici, decat pe cei fundamentali. Aceasta evolutie este confirmata de faptul ca in ciuda cresterii indicelui calculat de Institutul Zew, care masoara conjunctura din sectorul financiar german, de la 37 puncte, in iulie, la 50 puncte in august, mult peste asteptarile analistilor, paritatea nu a inregistrat modificari majore.
In opinia unor analisti valoarea indicelui Zew indica o posibila majorare a dobanzii din euro-zona, care ar avea darul de a consolida moneda unica, dar in cursul acestei saptamani nu vom asista la schimbari majore ale paritatii.
Pe piata monetara supralichiditatea de lei, rezultata, in mare parte cumpararile de euro ale BNR, a continuat sa preseze asupra dobanzilor. Cele la o zi s-au mentinut la 2 - 5% iar cele la o saptamana la 4 - 7%, in timp ce dobanda la un an era cuprinsa intre 5,71 si 8,41% iar cea la o luna intre 5,25 - 8,22%.
Cursurile principalelor monede au continuat sa scada si ieri, datorita lipsei din piata a bancii centrale. Dealerii s