In perspectiva integrarii, Romania a adoptat recent, printre altele, o norma europeana care stabileste "standarde minime pentru protectia viteilor".
Prevederi precum cea de la paragraful 8 din anexa la norma, care prevede ca "fiecarui vitel sa i se asigure spatiu suficient incat sa se poata linge", pot starni zambete, dar trebuie intelese de crescatori ca obligatii profesionale.
La fel va trebui tratata si masura potrivit careia viteii trebuie sa fie inspectati de proprietar de cel putin doua ori pe zi si sa nu li se puna botnita in perioada de intarcare.
Norma europeana precizeaza ca in categoria viteilor se incadreaza animalele din specia bovinelor, care au o varsta maxima de 6 luni, pentru care trebuie asigurate conditii minime de crestere si ingrasare.
Raportari stricte la UE asupra conditiilor de viata
Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei va trebui sa se asigure, prin directiile judetene sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, ca, in fapt, conditiile pentru cresterea viteilor sunt in conformitate cu prevederile actului normativ, care, pe parcurs, vor fi modificate, astfel incat sa respecte in totalitate normele europene.
Mai mult, Autoritatea sanitara veterinara centrala a Romaniei va trebui sa se asigure ca sunt efectuate inspectii sub responsabilitatea acesteia pentru a se verifica daca sunt respectate prevederile legii, iar numarul inspectiilor trebuie sa fie cat mai mare pentru a fi reprezentative din punct de vedere statistic.
Din momentul aderarii, autoritatea centrala sanitar veterinara romaneasca, la fiecare 2 ani, inainte de ultima zi lucratoare a lunii aprilie, va trebui sa informeze Comisia Europeana despre rezultatele inspectiilor efectuate in cursul celor 2 ani precedenti, indicand precis rezultatele si chiar si numarul acestora.
M