Bursa romaneasca este departe de a capata greutate in Estul european, cu toate ca acesta este obiectivul declarat al reprezentantilor acesteia.
Au avut loc unele schimbari, precum transformarea Bursei in societate pe actiuni, insa nu au avut forta sa redimensioneze piata, men-tinand-o la fel de redusa.
Oferta saraca de instrumente financiare, doar actiuni si obligatiuni, precum si numarul mic de companii puternice de pe piata fac ca valoarea medie zilnica a tranzactiilor sa se situeze intre 7- 9 milioane de euro.
Bursa de Valori de la Bucuresti (BVB) reuseste sa devanseze doar Slovenia, pe piata bursiera de la Ljubliana, valoarea medie a tranzactiilor zilnice fiind de doar 6 milioane de euro. Un studiu comparativ realizat de analistii de la societatea de brokeraj Vanguard demonstreaza faptul ca "piata noastra se afla la distanta mare de tripleta Polonia, Cehia, Ungaria".
In Polonia, lichiditatea medie zilnica a pietei actiunilor este de ordinul a 100 - 200 milioane de euro. Valoarea tranzactiilor ridicata indica prezenta in piata a investitorilor institutionali si a fondurilor straine consistente.
La bursa ceha, lichiditatea totala, de la inceputul lui 2005, nu a coborat sub 90 milioane de euro zilnic, in timp ce pe piata de capital maghiara, lichiditatea medie zilnica, doar in cazul actiunilor, se situeaza cel putin la 50 milioane de euro.
Polonia reprezinta, de altfel, intr-un pol bursier in Europa de Est, cu 30-40 de oferte publice initiale pe an si cu cativa emitenti straini noi adusi la cota bursei din Varsovia, se arata in analiza Vanguard.
Pe aceasta piata se pot tranzactiona actiuni, contracte futures si optiuni, obligatiuni si alte instrumente financiare, precum drepturi de subscriere, certificate de investitii, warrants, subscription warrants. Tranzactiile cu actiuni si deriva