Unul dintre cele mai importante segmente electorale din Cluj sunt studentii. Acestia reprezinta un sfert din totalul populatiei judetului si circa o treime din totalul alegatorilor. Asa ca nu este de mirare ca partidele politice au conceput strategii speciale pentru atragerea lor. Si asta, cu atat mai mult cu cat practic tinerii au decis rezultatele alegerilor din Cluj din anul 2004.
Rectorii, vedete politice
In aceste conditii, atragerea rectorilor universitatilor de partea diferitelor formatiuni politice este o prioritate pentru toti presedintii de partide din judet. Unii dintre cei care conduc destinele unor institutii de invatamant superior s-au inscris in partide in timp ce altii cocheteaza cu ideea.
Cel mai sonor nume este cel al fostului rector al Universitatii "Babes-Bolyai", actualul presedinte al Consiliului Academic al institutiei, Andrei Marga. Ascensiunea sa a inceput in anul 1997, cand a fost cooptat ca ministru independent al Educatiei Nationale in Guvernul CDR. Ulterior, Marga a devenit membru al PNTCD.
In anul 2001, dupa esecul electoral al taranistilor, care au ratat intrarea in Parlament dupa se s-au aliat cu o serie de partide liliputane, profesorul universitar a fost ales presedinte al acestui partid.
Insa, Marga nu a rezistat decat o jumatate de an in functie, apoi si-a dat demisia. Acest gest a provocat o criza de succesiune, in conditiile in care Victor Ciorbea si Vasile Lupu au inceput lupta pentru suprematie. Ulterior, Lupu a plecat din PNTCD si si-a intemeiat propria sa formatiune politica, Partidul Popular Crestin, ulterior absorbit de Actiunea Populara.
Astfel, fostul rector al UBB a ramas in afara politicii timp de doi ani, apoi a intrat in PNL, influentat fiind de fostul presedinte al acestui partid,