Legislatia muncii din Uniunea Europeana este foarte restrictiva pentru romani. In plus, chiar si dupa aderare, mai multe tari din UE au precizat ca nu vor permite accesul liber al cetatenilor din noile tari membre pe piata interna a muncii.
Departamentul pentru Munca in Strainatate din cadrul Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) precizeaza ca Romaniei i se aplica reguli diferite de tarile comunitare si, prin urmare, cei care pleaca la munca in strainatate trebuie sa-si cunoasca limitele.
"Libera circulatie a fortei de munca intre Romania si statele membre ale Uniunii Europene este restrictionata prin diverse metode, cum ar fi stabilirea de contingente pentru cetatenii noncomunitari (inclusiv romani) care doresc sa munceasca in strainatate (pe teritoriul unor state membre ale Uniunii Europene), necesitatea si procedura greoaie de obtinere a unei vize speciale de munca, de
echivalari de diplome si studii, de calificari etc", precizeaza DMS.
De asemenea, departamentul atrage atentia ca nu trebuie confundata libertatea de miscare a fortei de munca pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene cu libertatea de deplasare in scop turistic, consfintita prin semnarea Acordului Schengen.
In baza Acordului Schengen, romanii pot calatori, ca turisti, pe teritoriul statelor semnatare, pentru o perioada de pana la 90 de zile intr-un interval de sase luni, fara a fi necesara viza statului respectiv.
Insa pentru a putea munci pe teritoriul unui stat membru al UE este necesara viza de munca si autorizarea tarii respective. Altfel, nu numai ca romanii pot deveni victime ale unor abuzuri, chiar ale traficului, dar pot fi expulzati.
Masuri dure pentru incalcarea prevederilor
In baza acordurilor de readmisie, romanii descoperiti ca incalca prevederile privind sedere