Coplesite de lupta cu coruptia, autoritatile autohtone au fost sfatuite de Uniunea Europeana sa puna pe picioare un nou organism care sa combata acest flagel. Asa a luat fiinta Directia Generala Coplesite de lupta cu coruptia, autoritatile autohtone au fost sfatuite de Uniunea Europeana sa puna pe picioare un nou organism care sa combata acest flagel. Asa a luat fiinta Directia Generala Anticoruptie (DGA), in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. DGA este o unitate specializata in prevenirea si combaterea actelor de coruptie atat in randul politistilor, cat si al functionarilor din ministere si prefecturi. Directia a preluat o parte din atributiile PNA si ale fostei "doi si-un sfert", va putea cerceta prefecti si chiar secretari de stat si este condusa de procurorul Marian Santion, cel care a instrumentat cazul "Clanul Camataru". In exclusivitate pentru Adevarul, acesta a povestit ce presupune lupta cu coruptii.
- Care sunt competentele DGA si de ce nevoia unei astfel de institutii? Se va suprapune peste activitatea PNA?
- Marea majoritate a populatiei Romaniei considera coruptia ca fiind o problema ce afecteaza intreaga societate. Un recent sondaj de opinie releva ca romanii sunt in continuare nemultumiti si foarte nemultumiti de activitatea Politiei (peste 60%) si Justitiei in ceea ce priveste combaterea coruptiei.
Din aceasta perspectiva a perceptiei publice negative, precum si din datele statistice concrete reiese ca, la nivelul MAI, exista o problema privind coruptia interna, or, in acest scop a fost creata DGA, ca unitate specializata in prevenirea si combaterea actelor de coruptie in cadrul personalului MAI.
In ceea ce priveste relatia cu PNA, va pot spune ca am semnat cu aceasta institutie un protocol de cooperare, iar in cateva zile, in functie de selectia propriului nostru personal, vom trimite politisti la Parchet s