Cresterea cotatiilor a umplut de bani companiile din Europa Centrala si de Est. Profiturile au crescut cu peste 60%, iar cea mai buna evolutie din zona a avut-o Rompetrol. Cresterile de pret ale combustibililor au fost mult mai mari decit cresterile cotatiilor titeiului.
Rezultatele financiare ale companiilor petroliere din Europa Centrala si de Est arata mult mai bine in prima jumatate a anului 2005 fata de perioada similara a lui 2004, motivul fiind cresterea cotatiilor petroliere, potrivit unei analize a Budapest Business Journal.
„Pretul titeiului a ajuns la niveluri-record in 2005, ajutind companiile care au capacitati de extractie, iar profiturile marginale ale rafinariilor au fost excelente“, a declarat pentru publicatia ungara un analist de la Bank Austria.
Astfel, in timp ce pretul petrolului a crescut, in primele sase luni din 2005, cu 20%, pretul la pompa al motorinelor a crescut cu 50%. Analistii au explicat ca si capacitatea de rafinare a fiecarei companii din zona este unul dintre factorii determinanti ai profitabilitatii.
OMV, cea mai mare companie din zona (cu o capacitate de rafinare de 18,4 milioane de tone, la care se adauga si cele opt milioane ale rafinariilor Petrom), estimeaza un profit operational de 530 de milioane de euro pentru al doilea trimestru al anului.
In perioada similara a anului trecut, profitul operational a fost de doar 320 de milioane, deci am asista la o crestere de 65% a acestui indicator.
Polonezii de la PKN, care au achizitionat recent Unipetrol, din Cehia, ajung pe locul doi in zona in ceea ce priveste capacitatea de rafinare - 21,7 milioane de tone, raportind un profit operational de 195 de milioane de euro, in crestere cu 61%. Profitul net a crescut cu aproape 27%.
Grupul ungar Mol, cea de-a treia mare companie petroliera din zona, a anuntat