La data de 23 noiembrie 1971, Securitatea deschidea dosarul de urmarire informativa nr. 7.614, cu nume de cod "Editorul". "Obiectivul", cum era numita in terminologia oficiala persoana care trebuia urmarita, era cunoscutul prozator Marin Preda.
Conform planului de masuri din deschiderea dosarului, scopul urmaririi era, la data de 23 noiembrie 1971, stabilirea urmatoarelor aspecte din activitatea lui Preda: relatiile sale cu emigratia romana din Franta, modul in care acesta, din pozitia de director al Editurii "Cartea Romaneasca", facea selectia lucrarilor publicate si clarificarea unei informatii potrivit careia ascensiunea lui
Predea ar fi fost coordonata de membri ai emigratiei romane.
Interesanta, din punctul de vedere al obiectivelor Securitatii, este existenta a inca doua ciorne ale planului de masuri privindu-l pe Marin Preda. Din punct de vedere cronologic, prima este datata 13 noiembrie 1971.
La capitolul "scopul urmaririi" sunt incluse, in afara de cele trei aspecte de mai sus, faptul ca Securitatea isi propunea sa verifice si convingerile politice ale lui Preda, mai precis afirmatiile sale despre regim si partid, precum si pozitia sa fata de masurile luate de partid in domeniul literaturii, masuri concretizate in "Tezele din iulie" (1971).
Cea de-a doua ciorna, datata 16 noiembrie 1972, reia cele trei obiective principale din planul de masuri din deschiderea dosarului, dar mentioneaza de asta data clar ca "Marin Preda este lucrat de organele noastre prin DUI (Dosar de Urmarire Informativa – n.r.) pentru faptul ca este cunoscut cu manifestari negative cu privire la politica partidului si statului nostru".
Ordinea cronologica a redactarii celor trei planuri de masuri pare a indica faptul ca, intr-o prima etapa, Marin Preda nu a fost suspectat de atitudine ostila regimului (aceste piste sun