Deficitul de spatii pentru birouri din Cluj a iesit la iveala atunci cand aici au inceput sa vina tot mai multe investitii straine, dar si cand firmele cu sediul central in Capitala au dorit sa isi faca sucursale zonale la Cluj. Oamenii de afaceri au descoperit ca aici nu exista nici macar o cladire de birouri de Clasa A.
Acest lucru inseamna ca imobilul respectiv detine o suprafata intre 4 si 10 mii de metri patrati, finisaje de o foarte buna calitate, parcari suficiente pentru toate frmele din cladire, dar si dotari precum acces la Internet prin fibra optica, linii multiple de telefonie, servicii proprii de paza, curatenie si secretariat.
Imobilele de birouri de Clasa B au o suprafata mai mica de 4.000 de metri patrati, nu detin parcari, iar dotarile sunt minime. "Exista firme in Cluj care ar dori sa se extinda, insa nu gasesc spatii adecvate pentru asa ceva. Multe refuza sa se mute in imobile de locuinte", a declarat managerul unei firme de consultanta imobiliara din Cluj.
Oamenii de afaceri clujeni, dar si cei veniti din strainatate sau din Bucuresti spun ca aici se gasesc cu greu spatii adecvate. Astfel ca o parte dintre acestia s-au reorientat. In loc sa inchireze spatii improprii, fie au cumparat imobile, fie au inceput sa le construiasca pe terenurile proprii.
Nevoia de spatii pentru birouri i-a impulsionat pe unii investitori sa inceapa sa construiasca imobile special destinate, dupa toate standardele in materie. In Cluj exista cel putin doua astfel de proiecte. Unul este cladirea «biscuite», din piata Mihai Viteazul, iar altul se afla in constructie pe calea Dorobantilor.
Chiria pentru un metru partrat de birouri intr-o cladire de Clasa A costa intre 12 si 15 euro. In schimb, chiriile de birouri in cladiri de locuite sau in cele din centr