Un sfert dintre bunurile sustrase din lacasuri de cult, colectii particulare, muzee si situri arheologice (1.683), printre care tablouri, icoane, statuete, carti, bratari dacice, sunt urmarite international.
In primele sapte luni ale anului in curs, Politia Romana a inregistrat 319 dosare penale referitoare la furtul unor bunuri incluse in patrimoniul cultural national, dintre care au fost solutionate 271, in 168 de situatii autorii fiind necunoscuti.
Ofiterii Serviciului pentru protejarea patrimoniului cultural national din cadrul Directiei de Investigatii Criminale a Politiei Romane au observat, la sfarsitul anului trecut, in Gara Curtici, prezenta a doua locomotive cu abur care urmau sa paraseasca tara cu destinatia Germania. Obiectele aveau certificate definitive de export eliberate de catre Directia pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National a municipiului Bucuresti. Anchetatorii s-au autosesizat si au demarat cercetarile, in luna martie incepand urmarirea penala impotriva expertului tehnic D. N., atestat de Ministerul Culturii si Cultelor, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals intelectual si uz de fals.
In fapt, ofiterii au stabilit ca, folosindu-se de calitatea sa de membru al Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor din cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, respectivul a intocmit 34 de rapoarte de expertiza a unor locomotive cu abur ce apartineau mai multor societati, fara a efectua verificarile necesare, initiind si promovand procedura de casare a acestora. Printre acestea se aflau si cele descoperite in Gara Curtici si care, de fapt, apartineau unei societati comerciale din Capitala, prejudiciul creat, astfel, firmei cu pricina fiind estimat la peste 1,5 miliarde de lei.
Bratari dacice si o statuie de un sfert de tona
In ceea ce