Nu toti gemenii seamana... ca doua picaturi de apa. In categoria amintita se situeaza si statiunile-surori de pe Litoralul romanesc, Eforie Nord si Eforie Sud. Am cautat, asadar, sa descoperim care sunt diferentele dintre "nordisti" si "sudisti".
Sa incepem cu... sfarsitul, cum zice o vorba din batrani. Mai precis, cu Eforie Sud. Care se situeaza la 6-20 m peste nivelul marii, la 5 km distanta de Eforie Nord si la 19 km distanta de Constanta. Cu ce se mandresc sudistii? Cu pensiuni si vile mai intime decat cei din nord, cu un camping si catering, cu night club-uri si cafenele sic. Si mai au si Cazinoul, transformat mai degraba in discoteca. "Vraja marii", un cunoscut bar cu terasa, a fost lasat in paragina, dupa ce mai multi patroni au intentionat sa-l cumpere. Locul a fost invadat de plante agatatoare, iar vegetatia "luxurianta" il face sa arate ca un adevarat peisaj de jungla.
De ce vine lumea la Eforie Sud? Pentru ca a devenit foarte ieftina. Anul trecut a fost cel mai bun din ultimele sezoane, spun patronii de pensiuni. In Sud n-ai cum sa te ratacesti. Mai toate stradutele sunt paralele si duc spre mare. Ce n-am gasit in Eforie Sud? Locuri in care sa intorci masina! Linia continua care desparte soseaua principala in doua este "sparta" doar in vreo trei locuri. Daca n-ai vazut la timp deschizatura, esti nevoit sa mergi pana la iesirea din statiune, altfel nu poti sa faci nici stanga, nici dreapta.
CURA NATURALA. Factorii de cura naturala sunt clima marina, apa marii - clorata, sulfatata, sodica, magnesiana, hipotonica, mineralizare medie 15,5 gr. Plajele intinse, cu nisip foarte fin, sunt cautate pentru aerohelioterapie si talasoterapie. Pe malul Lacului Techirghiol functioneaza o baza de tratament in aer liber unde se pot face impachetari cu namol si bai in lac. Eforie Sud este indicata si pentru tratamentul unor afectiuni precum dureri reumatis