E stare de urgenta. La Berna, de exemplu, asa ceva nu s-a mai vazut. Apa a depasit un metru si jumatate, trasformand strazile inguste in adevarate fluvii dezlantuite. Germania de Est este si ea sub ape. Culmea, inundatiile au revenit in ajunul alegerilor.
La fel ca in urma cu trei ani, cand furia apelor l-a ajutat pe actualul cancelar, Gerhard Shroder, sa castige cursa electorala. Acum, datele problemei s-au schimbat, iar sansele lui Shroder sunt egale practic cu zero.
Apa este cat vezi cu ochii. Pamantul nu mai rezista si se surpa. O ia la vale, ducand cu el sosele, drumuri ferate. Natura pare de nestavilit si, privind in sus spre cerul cenusiu si dusmanos, te intrebi, retoric fireste, daca cineva se razbuna pe noi, oamenii?
Nesabuinta omului
Noi, oamenii, atat de puternici cand este vorba de distrus si nimicit, atat de slabi, vulnerabili si neputinciosi cand Mama natura ne aminteste cine este adevaratul stapan al Pamantului. Si ca noi, oamenii, am incalcat niste reguli, am naruit echilibrul naturii. Iar acum platim pentru nesabuinta noastra. In Bulgaria, bilantul inundatiilor s-a ridicat la 25 de morti.
Se anunta un nou val de ploi in nord-vestul tarii. In Elvetia, unde situatia parea sa se redreseze ieri, dupa cateva zile de adevarata disperare, si-au pierdut viata patru persoane, alte doua fiind inca date disparute. In Austria, numarul mortilor este tot de patru. Cadavrul unui barbat a fost descoperit ieri dimineata, in pivnita unei case.
Comparatii electorale
Si in Bavaria situatia parea sa revina la o oarecare normalitate, serviciile de meteorologie anuntand pentru ieri incetarea intemperiilor. "Raul a trecut", au rasuflat usurate autoritatile locale. Cam devreme. Pentru ca localitatile traversate de Dunare, Inn si Isar se pregateau ieri sa faca fata unei cresteri a nivelului Duna