In conditiile nivelului redus de dezvoltare al pietei fondurilor, societatile de administrare a investitiilor (SAI) mizeaza pe cresteri spectaculoase ale activelor in urmatori ani. Intrarea unor noi operatori in sector confirma prognozele.
Anii trec iar industria fondurilor deschise de investitii tot nu reuseste sa impresioneze prin principalii sai indicatori. Cu cel mult 35.000 de clienti activi si active nete de 65 milioane euro, fondurile au in continuare dimensiuni experimentale.
Comparatiile cu situatia acestei industrii in alte tari din Estul Europei aproape ca nu mai necesita comentarii. Prin raportarea activelor nete ale fondurilor deschise din Romania la numarul de locuitori rezulta o valoare de sase dolari, fata de 250 euro in Polonia, 457 euro in Ungaria, 375 euro in Cehia si 296 euro in Slovacia.
Un alt indicator utilizat pentru a surprinde nivelul de dezvoltare al sectorului este raportul dintre valoarea activelor si produsul intern brut. La nivelul Uniunii Europene acest raport este de 32%, in timp ce valorile corespunzatoare pentru Cehia, Ungaria sau Polonia sunt in jur de 4,3%. In schimb in cazul Romaniei indicatorul ajunge la aproximativ 0,2%.
Decalajele existente ii determina pe unii administratori sa considere ca este imposibil ca fondurile noastre sa nu creasca spectaculos in urmatorii ani. Multi operatori financiari considera viabil un astfel de scenariu, dovada ca s–au implicat sau sunt pe cale sa intre in industria administrarii de active.
Dupa preluarea Certinvest de catre Romanian American Enterprise Fund (RAEF) in toamna anului 2003, au urmat alte cateva miscari care demonstreaza ca piata locala trezeste un interes greu de intuit in urma cu trei–patru ani.
La jumatatea anului trecut grupul sloven KD Group, specializat in administrarea de fonduri mutuale, si–a infiintat o