Aproape un sfert de milion de muncitori proveniti din tarile Europei rasaritene, noi membre ale UE, au sosit in anul 2004 in Marea Britanie, ceea ce reprezinta un numar de 15 ori mai mare decat estimase Ministerul britanic de Interne. Potrivit cotidianului "The Daily Telegraph", jumatate dintre acestia sunt polonezi.
Anglia, potrivit analistului Philip Johnston de la ziarul amintit, a fost mai atractiva pentru muncitorii celor opt tari din fostul bloc sovietic nu numai datorita economiei in crestere din aceasta tara, ci si pentru ca alte tari membre ale Uniunii Europene au instituit restrictii la imigrare pe perioade de pana la sapte ani. Initial, releva analistul ziarului "The Daily Telegraph", Guvernul britanic nu a prevazut un impact economic atat de mare al imigrarii si nici un flux de forta de munca de o asemenea anvergura.
Ministerul de Interne conta doar pe un influx de aproximativ 13.000 de muncitoari anual. Cifrele oficiale date publicitatii la inceputul acestei saptamani au aratat, insa, ca in perioada mai - 30 iunie 2004 au fost inregistrate 232.000 de cereri de locuri de munca din partea imigrantilor est-europeni.
Politica britanica in privinta imigrarii, reaminteste "The Daily Telegraph", a avut la baza faptul ca in ultimii ani s-a inregistrat cea mai scazuta rata a somajului si o lipsa acuta de mana de lucru in unele sectoare, in special in cel al serviciilor.
In perioada amintita, imigrantii polonezi au fost cei mai numerosi (131.000), urmati de lituanieni (34.000), de cehi, slovaci, sloveni si celelalte tari baltice. Majoritatea sunt tineri intre 18 si 34 ani, iar 60 la suta sunt barbati.
Cotidianul britanic invoca un raport al Departamentului Muncii si Pensiilor in care se sugereaza ca influxul de forta de munca straina a avut un impact pozitiv asupra economiei britanice, iar temerile ca acesta i-ar putea priva pe b