Ne aromeaza muraturile si mancarurile. Ne poate si calma atunci cand nervii ne lasa. Cu sute de ani in urma, oamenii foloseau mararul pentru a se apara de vrajitoare.
Daca romanii nu ar fi descoperit calitatile mararului, gastronomia moderna ar fi fost mai saraca. Incantati de aroma lui puternica, acestia au dus condimentul - pe care il numeau "graveolens" - in Grecia, Egipt si Persia. Hipocrate scria intr-una dintre lucrarile lui ca mararul fiert in vin poate fi folosit pentru curatarea cavitatii bucale. In Evul Mediu, mararul a devenit aromatizantul preferat de bucataria scandinava. In aceasta zona nu se prea concepe vreun fel de mancare fara putin marar presarat pe deasupra.
UTILIZARI. Astazi, mararul este foarte folosit in bucataria europeana. Pentru romani este nelipsit la asezonarea tocanitelor, a preparatelor din varza si mazare, a salatelor si a preparatelor din peste. Nici de la prepararea muraturilor nu lipseste, dar se foloseste mararul uscat cu tot cu floare.
Una dintre calitatile mararului este aceea de a calma. In compozitia lui intra uleiuri volatile, cu puternic efect asupra psihicului, dar si a stomacului, pe care il linisteste atunci cand facem abuz de mancaruri grase. Mamele care alapteaza pot folosi cu incredere mararul, pentru ca in urma cercetarilor facute s-a tras concluzia ca le ajuta sa aiba mai mult lapte.
OCULT. Englezii foloseau semintele de marar pentru a le mesteca in timpul lungilor slujbe bisericesti. Ii ajuta sa nu mai simta senzatia acuta de foame. Pe de alta parte, femeile care nu mai aveau incredere in puterea lor de seductie puneau in apa de baie cateva seminte de marar si se imbaiau, asteptandu-si partenerul in cada. Nu se stie totusi daca barbatul venea din cauza efectului de "potiune de amor" a condimentului... Ca sa ramanem in sfera ocultismului, nu putem sa omitem faptul ca oamenii foloseau mararul pen