Ca urmare a cresterii continue a preturilor la petrol, Rusia a fost invadata de intrari de capital in dolari, autoritatile guvernamentale fiind obligate sa isi regandeasca strategia economica, transmite Mediafax. In conditiile in care bancile internationale de investitii, cum ar fi Goldman Sachs, se asteapta ca preturile titeiului sa se mentina peste pragul de 60 de dolari pe baril in anii urmatori, analistii considera ca Rusia nu are un plan coerent pentru utilizarea unei astfel de bogatii. "Bugetul era pregatit pentru un pret de 30 de dolari pe baril si a fost calculat pe baza unui astfel de pret", a spus Al Breach, economist la UBS din Moscova. El a estimat ca venitul anual obtinut din vanzarile de petrol si gaze ar putea creste la 200 de miliarde de dolari, in cazul in care pretul se va mentine la peste 60 de dolari pe baril.
"Diferenta intre pretul de 30 de dolari si cel de 60 de dolari pe baril are drept rezultat un venit suplimentar de 100 de miliarde de dolari", a adaugat Breach. Cel mai ingrijorator fapt este, insa, acela ca Rusia nu ii lasa pe particulari sa castige de pe urma acestui fenomen, ci isi mentine politica fiscala in privinta companiilor petroliere, continuand sa le taxeze in mod excesiv, lucru ce ar putea determina in cele din urma o scadere a capacitatilor de export. Pe de alta parte, sistemul de impozitare care se aplica companiilor petroliere face ca o buna parte din castigul obtinut din vanzarea titeiului sa intre direct in vistieria statului.
In aceste conditii, desi Rusia si-ar permite sa aloce noi sume catre sistemul de pensii, de ajutor medical si spre educatie, sau sa relaxeze fiscalitatea din industria petroliera, care se afla in mare parte in proprietate privata, se pare ca, datorita presiunilor liberale se va orienta mai de graba catre noi investitii in industria petroliera pentru a profita pe deplin de cererea de pe pia