Cartea „Sangele Sfant si Sfantul Graal”, de Michael Baigent, Richard Leigh si Henry Lincoln, despre care autorii sai sustin ca a fost plagiata de autorul „Codului lui Da Vinci”, va aparea peste doua saptamani la Editura Rao.
Dupa publicarea romanului „Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown in 2003, cei trei autori l-au dat in judecata pe Brown pentru faptul ca ar fi plagiat teoriile din cartea lor. Dan Brown a recunoscut ca „Sangele Sfant si Sfantul Graal” a fost principala sursa de documentare, dar sustine ca romanul sau are o intriga diferita.
Autorii cartii „Sangele Sfant si Sfantul Graal” s-au legat si de faptul ca unul dintre personajele lui Brown se numeste Leigh Teabing. Leigh este numele unuia dintre autorii cartii din care s-a inspirat Brown, iar Teabing e o anagrama a numelui unui alt autor, Baigent. In plus, infatisarea personajului lui Brown aduce foarte mult cu cel de-al treilea autor, Henry Lincoln.
Biblia in cheie noua
In cartea „Sangele Sfant si Sfantul Graal”, scrisa la inceputul anilor ‘80, autorii analizeaza modul in care, istoric si teologic, s-a cristalizat religia crestina si, mai ales, dogma crestina.
Baigent, Leigh si Lincoln au integrat pentru prima data argumentele, ipotezele, datele istorice si teoriile conspiratiei ce pun sub semnul intrebarii versiunea oficiala a bisericii cu privire la omul Isus. Efortul lor a avut ca prim rezultat un documentar pentru BBC, apoi aceasta carte.
Autorii urmaresc numeroase piste care dovedesc ca Iisus a fost insurat, poate cu Maria Magdalena, si a avut copii. Daca Maria Magdalena a fost mama copilului sau, ea l-a adus in Franta atunci cand a parasit Palestina. A adus in Franta si Graalul, scris la inceput „Sangraal”.
Ceea ce inseamna ca Sfantul Graal cautat de cruciati era nu un pocal, ci o persoana, numita codificat „Sang Real”, adica „Sangele Rega