Deficitul de cont curent a crescut cu 60% in primele sase luni ale anului, la 2,7 miliarde euro, cu 527 de milioane de euro mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, a anuntat Banca Nationala.
El a fost alimentat de cresterea consumului intern de bunuri importate, cu un miliard de euro mai mult decit in aceeasi perioada a anului anterior, pe fondul unui leu mai puternic.
Un deficit prea mare al contului curent poate avea efecte negative asupra cursului de schimb si a inflatiei. Desi au pareri impartite, analistii sustin ca noua situatie va determina BNR sa restrictioneze si mai mult creditarea si sa mentina politica de interventie asupra cursului leului.
Problema e ca Romania exporta produse semifinite, materie prima si bunuri realizate in lohn (cu materialul clientului) si importa bunuri finite, cu valoare adaugata. Altfel spus, finantam productia altor state, in timp ce a noastra nu e in stare sa functioneze intr-atat incat sa acoperim prin export nivelul importurilor.
"S-a intamplat ceea ce ce am anticipat la inceputul anului: un derapaj al inflatiei si al contului curent. Cresterea deficitului de cont curent in acest an (pe primul semestru) este mai accentuata decat anul trecut si, in opinia mea, nesustenabila", comenteaza analistul Daniel Daianu.
Chiar daca nivelul cresterii medii a deficitului in 2005 fata de 2004 s-ar diminua la jumatate in semestrul doi (coborand de la 60% la 30%) am ajunge pe intreg anul la o adancire a deficitului de cont curent fata de 2004 de circa 45% in termeni absoluti, spune Daianu.
"Daca am tine cont de aprecierea severa a leului (care inseamna euro mai putini la exporturi si un PIB crescut evaluat in euro) si tot am avea un deficit de cont curent ca pondere in PIB in jur de 9%, ceea ce nu este putin," afirma Daianu.
"Daca in prezent se poate sp